torsdag den 14. februar 2013

Game Of ThronesHer følger en komplet guide, om alt du bør vide inden du læser Kampen om tronen. Jeg er gået på kompromis med billedlayouts efter mange timers 
indædt kamp mod blogger. Enjoy!

Kampen om tronen
George R. R. Martin
769 sider
1996, Gyldendal
Fra 249 kr. på youread.dk

I en verden, hvor vintrene kan vare årtier, er de adelige huse i konstant, konflikt om magten, og kampen er hård i det skånselsløse spil om tronen.
Samtidig truer mørke kræfter fra nord, og på den anden side af havet forbereder arvingen til den tidligere myrdede konge sig på at erobre sit land tilbage.
Den ansete familie Stark bliver ufrivilligt inddraget i stridighederne, der udvikler sig til et drama om ære og kærlighed af shakespeareske dimensioner.

Kampen om tronen er en åndeløst spændende fortælling om konger og dronninger, riddere, et barbarisk hestefolk og hensynsløse krigere. Om ondskab og svaghed, forræderi og afgrundsdyb loyalitet.

Historien fascinerer fra start til slut og rummer alt det bedste, som genren har at byde på: nuancerede og troværdige personportrætter, labyrintiske intriger, brutale magtkampe, romantik og panoramiske naturskildringer.
       Bagsidetekst

Kampen om tronen er første bind i serien bag HBO serien Game of thrones. Historien udspiller sig i en middelalderlig verden, med et anstrøg af low-fantasy. Bøgerne er meget detaljerede og hele universet er gennemtænkt til mindste detalje. Dette er netop en af de ting som gør Kampen og tronen så troværdig og efterlader læseren tilbage helt åndeløs. På den negative side er der så meget at holde styr på, at det til tider kan være helt uoverskueligt. Der er heldigvis et kort forrest og bagerst i bogen, hvor de vigtigste byer og borge er indtegnet. Udover selve det geografiske aspekt, bliver så mange mennesker og familier, vagter, tjenere, riddere og deslige introduceret, at jeg havde svært ved at hitte rundt i dem alle. Først da jeg var værdig med bogen gik det op for mig, at der bagerst i bogen er en guide til de forskellige familier og slægter i bogen – det ville have været en stor hjælp.

Men Kampen om tronen er en fantastisk bog og derfor har jeg tænkt mig, at komme med en lille visuel guide, der måske kan gøre det lidt nemmere for læsere af bogen ikke at fare vild. Har man set tv-serien vil det måske være en del nemmere, ikke kun fordi man kender plottet, men fordi man kan sætte ansigt på de forskellige karakterer. Det plejer i hvert fald at hjælpe mig, når jeg skal huske hvem der er hvem!

Så her kommer:

Læselyst lyn-guide til Kampen om tronen
Det første du skal vide, er at der er tre hovedslægter, som er gennemgående og vigtige i bogen. Der er kongens slægt, Baratheon-slægten, hvis våbenskjold er en hjort. Dette er den siddende konge Roberts familie.


Den næste familie du skal kende er Lannister-familien. Dronningen er fra denne familie. Både hun og hendes to brødre spiller en stor rolle i bogen. Lannister-slægtens våbenskjold er rødt med en løve i guld.


Den slægt vi hovedsageligt følger i den første bog i serien, er Stark-slægten. De er en stolt, gammel slægt, fra den nordlige del af landet. Starkerne er kendt for deres loyalitet og ærlighed. De står fast på deres principper. Stark-familiens våbenskjold er en kæmpeulv.Bogen ses fra 8 forskellige menneskers synsvinkel. Bare rolig, det lyder mere uoverskueligt end det er. Du vil blive opslugt af hver deres historie.

Eddard Stark
Patriark og overhoved for Stark-familien. Gammel ven af Kongen, Robert. Eddard Stark er en tænksom, handlekraftig og loyal mand. Hvis han dømmer nogen til døden, svinger han selv sværdet over den dømte. Eddard Stark er gift med Catelyn (som vi også følger). Sammen har de fem børn. Eddard, også kaldet Ned, har en bastard søn, som også bor på borgen, ved navn Jon Snow.
Catelyn Stark
Gift med Eddard Stark. En stolt kvinde, men også en mor. I en verden hvor mænd rider i krig, prøver hun at holde sammen på sin familie og beskytte den for enhver pris.


Bran Stark

Næstyngste søn af Eddard og Catelyn Stark. Bran ser op til sine brødre, men har svært ved at være hård og en mand (måske fordi han kun er en dreng). Bran er en lille tænksom dreng, med hjertet det rette sted.


Sansa Stark
Næstældst i søskende flokken, kun overgået i alder af sin storebror Robb. Sansa er håbløs romantiker, der tror verden er fyldt med brave riddere og smukke ladyer som i sangene. Sansa drømmer om at blive en smuk prinsesse, og har meget lidt forståelse for hvordan verden (og mennesker) i virkeligheden er.

Arya Stark
Den mellemste af Stark-børnene. Arya kæmper med sit køn idet hun er tvunget til at brodere og lave en masse andet kvindearbejde. I virkeligheden vil hun hellere slås med sværd, skyde med bue og ride på hest. Arya er fanget i en verden med stærke kønsroller.


Jon Snow
Eddard Starks uægte søn. Eddard har aldrig fortalt, hvem Jons mor var. Det eneste som vides med sikkerhed er, at han mødte hende imens han var i krig. Jon kæmper for at gøre sin far stolt, samtidig med at han holdes ude af familien. Catelyn Stark kan ikke tåle synet af ham, da han er en evig påmindelse om hendes mands affære. Jon er den eneste som rigtig forstår Arya, og de har et nært bånd.

Tyrion Lannister
Bror til Dronningen. Er født som dværg og har måtte kæmpe med det hele sit liv. Både hans søster og bror er nogle af de smukkeste mennesker, men han har åbenbart ikke arvet noget af dét. Tyrion er udspekuleret og stoler ikke på andre end sig selv. Det er aldrig til at sige hvis side han er på, måske ved han det ikke selv?

Daenerys Targaryen
Sammen med sin bror er hun den sidste i Targaryen-slægten. De er nu i skjul i landet mod øst, efter at deres familie blev fordrevet fra tronen og landet af den nuværende Kong Robert. Daenerys bror planlægger at finde sig en hær, så han kan generobre sin families tabte krone, og han er villig til at bruge Daenerys til at få hvad han vil have.


HBO tv-serien

Games of thrones er en flot serie, der er filmet hovedsageligt i Irland. Med sin smukke natur, flotte kostumer og fantastiske skuespil har serien vundet stor popularitet verden over. Skuespillerne er virkelig eminente, og i Danmark er vi jo altid glade for at se en af vores egne skuespillere i en Hollywood produktion (Nikolaj Coster-Waldau spiller den smukke og hensynsløse Jamie Lannister).

Trailer til Game of thrones sæson 1:
Den flotte introsekvens til Game of trones


Ingen kommentarer:

Send en kommentar