tirsdag den 30. oktober 2012

Dødens mange facetter


Dødens mange facetter
Dennis Jürgensen
227 sider
2009, Tellerup
Fra 126,72 på plusbog.dk

Hvis jeg skulle pege på min danske yndlingsforfatter må det nok blive Dennis Jürgensen. Nok ikke noget mine dansklærere ville billige. Men Dennis Jürgensen kan bare noget, som man ikke finder ret mange steder. Han har en humor der lyser igennem alle hans historier i større eller mindre grad, og det være sig alt fra komedier, gysere, krimier til science fiction eller fantasy. For er der to discipliner Dennis Jürgensen mestrer så er det gyset og grinet. Og ofte er de godt og grundigt viklet ind i hinanden.

Dødens mange facetter er en novellesamling. Novellerne har meget forskellige længder og temaer, men døden synes at være en slags rød tråd. Hvad jeg virkelig kunne lide var, at på trods af mit gode kendskab til Dennis Jürgensens skrivestil og hans måde at opbygge historier på (nu har jeg vitterligt læst langt over tyve af hans bøger), så formåede han stadig at overraske mig og twiste sine historier så man tænkte – det var satans.

Der ligger en kærlighed til det legende bag. Der skrives ikke om melodramaet blandt moderne mennesker. Nej, der skrives om hemmelige agenter, om rumvæsner og hybrider. På en meget overbevisende måde. Det er som om Dennis Jürgensen virkelig har leget med teksterne, genrerne, mediet og læseren.

”Hvad ville du gøre, hvis din kind en morgen gik løs fra ansigtet og du opdagede underlige symboler indenunder, eller du blev chauffør på en hjemsøgt buslinje, eller dine gæster bare ikke ville gå hjem?

Personerne i denne brogede samling historier kommer vidt omkring og udsættes for så forskellige oplevelser som tidsrejser, kidnapning, planetudforskning, en morderisk kanariefugl, en magisk konkylie, kødædende aliens, en dolkende blaffer og en mystisk myre.
Her er kvinden der belures i sit ensomme hus, manden der stjæler en lille pige, insisterende kistebærere, den paraply-stikkende funktionær, en 500 år gammel dræber fra rummet, den plagsomme kone og selveste Sherlock Holmes.
Vi ved aldrig hvor døden fører os hen.

Om vi overhovedet er levende eller døde eller måske befinder os et sted midt imellem ...” (Resumé fra plusbog.dk)

 
Læs den hvis:

-         du elsker tekster af Dennis Jürgensen
-         elsker et godt gys og et overrasket grin
-         har lyst til at læse en anderledes novellesamling
-         har lyst til at læse en novellesamling, hvor du kan læse en eller flere historier selvom du har kort tid

4 kommentarer:

 1. Jeg undskylder for de hvide markeringer. Det er et tilbagevendende problem jeg har når jeg indsætter tekst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kopier det ind i en notesblog/notepad først, det fjerne formateringerne, altså "renser" teksten ^^

   Slet
 2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 3. Det prøver jeg også i word, men det virker ikke =/

  SvarSlet