tirsdag den 3. november 2015

Den store Gatsby

Den store Gatsby
F. Scott Fitzgerald
1925
Gyldendal
189 sider

Det er sommeren 1922. Nick Carraway flytter ind i et lille lejet hus. Hans nabo viser sig at være en vis Mr. Gatsby, en mand der holder overdådige og ekstravagante fester for hundredevis af mennesker hver eneste aften. En dag bliver Nick inviteret med og opdager, at han kender Gatsby fra sin udstationering i krigstiden. Der går vilde rygter om, hvordan Gatsby blev rig – for han er en såkaldt nyrig! – nogle påstår endda, at han myrdet for sine penge. Men Nick er ikke den eneste, der kender Gatsby. Det viser sig at Nicks kusine Daisy, gift med den rige, polospillende Tom, der end ikke gider skjule sit forhold til en elskerinde, også kender Gatsby fra gamle dage…

Personligt kendte jeg ikke noget til historien inden jeg gav mig til at læse den. Jeg havde ikke set nogle af filmatiseringerne og jeg ville ikke læse forord eller bagsidetekst.
Jeg var mildest talt skuffet. Selvom historien handler om Gatsby er han ikke ret meget med. Det meste af tiden laver hovedpersonen andre ting og jeg var ikke rigtig fanget af det. Det virkede løst, sløset og uforkuseret – som et skib der driver på vandet uden nogen kurs! Til slut samles trådene men da er det for sent – trådene skal også være spændende undervejs, ikke kun når de bliver samlet.
Dog fik jeg lidt af min sympati for bogen tilbage, da jeg efterfølgende læste forordet af Hanne-Vibeke Holst, der gennemgår bogen og fortæller om, hvorfor den er så fantastisk. Selvom jeg ikke er enig, så tror jeg dog det er sådan en bog som er bedre anden gang man læser den, fordi man nu ved, at de små kedelige detaljer alle leder hen imod det store højdepunkt til sidst (som jeg selvfølgelig ikke kan afsløre!)

Alt i alt en lidt skuffende oplevelse, der i hukommelsen minder om en varm, sløv sommerferie, som man flere år efter husker tilbage på. Dog tror jeg, at man med de rigtige briller på, så at sige, kan få mere ud af den, end jeg umiddelbart fik.

3 kommentarer:

 1. Jeg er lidt glad for, at jeg ikke er den eneste, der blev skuffet over bogen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror det er den slags bog, som kræver en forudindstillet intellektualitet og et kendskab som jeg åbenbart ikke er i besiddelse af.

   Slet
 2. Jeg kunne ikke være mere enig i din anmeldelse! Bogen er for tung, kunstnerisk og hovedpersonen uden karakter...
  Men jeg har også tænkt at forsøge igen��

  SvarSlet