torsdag den 11. september 2014

Hundehoved

Hundehoved
Morten Ramsland
2005, Rosinante
381 sider

Hundehoved skildrer en familie i tre generationer fra 1930'erne og frem til i dag. Historien er fortalt i tilbageblik, idet maleren Asger, prøver at forstå sig selv, ved at kortlægge familiens historie.
Vi følger først Asgers bedstefar, Askild, der oplever grusomme traumer under 2. verdenskrig, som han har svært ved at bearbejde efterfølgende. Askild tyer til flasken og malerkunsten, men ingen af dem formår at dæmpe den afmagt og vrede som bor i ham. Hans kone, Bjørk, prøver at holde et familieliv kørende med deres tre børn. Det er også fra Bjørk, at Asger får de fleste af familiens historier. Herefter følger vi Asgers far, Niels, der bliver kaldt Flapøre. Vi følger hans opvækst i 50'erne og hans kamp for at overleve en alkoholiseret far, en tyranniseret mor og de til tider brutale kampe mellem byens børn. Slutteligt følger vi Asgers egen opvækst og liv frem til nutiden.

Hundehoved er velfortalt i spring mellem nutid og tilbageblik, med skønne sproglige billeder, der gør det smukt at læse. Det er en moderne slægtsroman, der formår at skildre mennesker på godt og ondt, med alle de fejl som i virkligheden gør dem til mennesker. 

Læs den hvis du:
- kan lide slægtsromaner
- vil læse om en familie i 1900-tallet
- vil læse denne meget omtalte bog
- kan lide bøger om mennesker

1 kommentar:

  1. Enig! Jeg husker den som værende en fryd at læse på trods af de til tider grusomme billeder, der blev beskrevet. Den skal helt klart genlæses en dag!

    SvarSlet