lørdag den 16. august 2014

Farven Lilla

Farven Lilla
Alice Walker
1982, Lindhardt og Ringhof
253 sider

Den danske oversættelse indledes med:
"Alice Walker har ladet hovedpersonen i Farven Lilla udtrykke sig i det særlige sydstatssprog, som man kender blandt andet fra negro spirituals. Det sige at der formelt findes mange grammatiske fejl, men at der reelt er tale om et utrolig rigt sprog, som man ville gøre en nedladende bjørnetjeneste ved at gengive i en eller anden form for dialekt eller jargon. Romanen er derfor oversat til et talesprog uden fonetiske krumspring. Men for en ordens skyld gøres opmærksom på, at de helt særlige overtoner som sydstatssproget giver selve romanindholdet, i sagens natur derved dæmpes."

Jeg tøvede derfor en smule med at gå i gang med at læse bogen, overvejede kraftigt, om jeg skulle læse den engelske udgave. Til sidst blev jeg enig med mig selv om, at den danske udgave måtte være tilstrækkelig. 

Handlingen finder sted i Georgia i 30'erne og udspiller sig ude på landet blandt afroamerikanere. Bogen er skrevet i en slags dagbogsform, hvor hovedkarakteren, Celie, letter sit hjerte til Gud. Celie er blevet gravid to gange med sin stedfar, da hun som fjortenårig bliver givet væk til en ældre mand - der hellere vil have hendes lillesøster. Mandens børn fra et tidligere ægteskab gør alt for at gøre hverdagen til et helvede for den stakkels Celie. 

I begyndelsen skulle jeg lige vænne mig til den måde bogen er skrevet på, samt det talesprog den er skrevet i. Det kom jeg dog hurtigt forbi, og synes faktisk, at det var berigende at læse noget, der var skrevet på en helt andet måde end meget af det jeg ellers læser. Fortællingen er gribende, og man håber virkelig på det bedste for den stakkels pige.

Læs den hvis du:
- vil læse en klassiker 
- vil læse en bog, der er skrevet på en anderledes måde
- vil læse en bog om Sydstaterne i 30'erne
- vil læse en anderledes dagbogsroman

3 kommentarer:

  1. Åh, jeg elsker filmen og vil SÅ gerne også læse bogen snart også.

    SvarSlet
  2. Det har jeg så længe haft på min to-read-liste!!

    SvarSlet
  3. Den husker jeg som værende en rigtig god bog :) og filmen er også god :)

    SvarSlet