lørdag den 9. august 2014

Breakfast at Tiffany's

Breakfast at Tiffany's
Truman Capote
1950-1956, Gyldendal
179 sider

Jeg gik i gang med at læse denne historie uden at vide noget som helst om den.
Normalt kan jeg godt lide at holde mig så åben som muligt, når jeg skal læse noget - for eksempel prøver jeg ofte at lade være med at læse bagsideteksten.
Jeg havde således kun hørt titlen, den eneste grund til, at den var med på min liste over klassikere. Jeg vidste godt, at man talte om filmen, men ville gerne læse historien bag. Men derudover vidste jeg ingenting - end ikke at det er en novelle (hvilket kom meget bag på mig). Det viser sig, at det er en lang novelle, og resten er bogen består af tre andre små noveller. Jeg blev derfor meget forvirret, da historien om Holly pludselig sluttede og man pludselig hørte om nogle helt andre mennesker. Først senere gik det op for mig, at historien om Holly var slut, og jeg nu var i gang med en helt anden historie!

Breakfast at Tiffany's skuffede mig. Faktisk var det den novelle ud af i alt fire, som jeg brød mig mindst om! Jeg kan godt i et større litterært perspektiv se, hvilken betydning denne novelle må have haft, den fangede mig bare overhovedet ikke. Her kommer et lille resumé (neglet og oversat fra Wikipedia):

I efteråret 1943, bliver den unavngivne fortæller venner med Holly Golightly, som kalder ham "Fred", efter hendes storebror. De bor begge i en lejlighed på Manhattens Upper East Side. Holly er en pige fra landet, der er stykket af til New York. Hun har ikke noget job, men lever af at socialisere med rige mænd, som tager hende med ud på klubber og restauranter, giver hende penge og dyre gaver; hun håber en dag at gifte sig med en af dem. Ifølge Capote er Holly ikke en prositueret, men en "amerikansk geisha". Man ved ikke som læser, hvorfor hun får alle de ting og penge af de rige mænd, og det var en af de ting jeg godt kunne lide. Man kan tolke på det som man vil.
Holly kan godt lide at chokere folk med nøje udvalgte anekdoter fra hendes liv eller hendes ærlige mening om forskellige emner. I løbet af det følgende år, åbner hun sig langsomt for fortælleren, som er dybt fascineret af hende og hendes livstil. Slutteligt frygter Holly, at hun ikke vil vide, hvad der virkelig er hendes før hun har mistet det.

Som en anden boganmelder påpeger:
"Mere snydt følte jeg mig, da det spørgsmål, der indledte romanen/novellen (er det virkelig Holly, der har været i Afrika? Hvad er der sket med hende?) overhovedet ikke bliver besvaret. Jeg har måske læst signalerne forkert, men det var da det spørgsmål, der drev mig gennem historien." (KirstenMarie.dk)
Det slår ret meget hovedet på sømmet for mig, måske var det derfor jeg ikke brød mig så meget om historien, fordi jeg simpelthen ikke fik svar på det, som drev mig igennem historien.
 
Et meget rammende og smukt citat vil jeg dog lige gengive fra novellen:
""Jeg vil råde Dem fra at elske vilde ting, Mr. Bell," sagde Holly. "Dét var Docs fejl. Han kom altid slæbende med vilde ting. En høg med brækket vinge. En gang var det en voksen los, der havde brækket benet. Men man kan ikke skænke sit hjerte til vilde ting: Jo mere man gør det, jo stærkere bliver de. Indtil de en dag er stærke nok til at løbe ud i skoven. Eller flyve op i et træ. Og så et højere træ. Og så himlen. Sådan ender det, Mr. Bell, hvis De giver Dem til at elske vilde ting. Det ender altid med, at De står og glor op i himlen."

Der kan skrives og siges meget om Breakfast at Tiffany's, men jeg vil hellere knytte et par ord om de resterende noveller. De sidste tre noveller hedder, Blomsterhus, En diamantguitar og Et juleminde. Personligt kan jeg bedre lide disse historier. Jeg synes sproget får lov at flyde mere frit end i Breakfast at Tiffany's, der på en eller anden måde virkede grå. Det er også som om karaktererne har mere fylde, at de kommer mere ind under huden på en.

Alt i alt synes jeg, at bogen bør læses - om ikke andet så for alle novellernes skyld.

Læs den hvis du:
  • har set filmen og gerne vil læse bogen
  • er nysgerrig om, den virkelig er så god som alle siger (eller så skidt som jeg finder den)
  • vil læse nogle af de andre noveller som er rigtig gode
  • vil læse en klassiker, så du kan danne dig din egen mening (hvilket er den bedste grund til at læse enhver historie!)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar