tirsdag den 21. januar 2014

Fjerde bind i Stieg Larsson serie

Det svenske forlag Norstedts, som har udgivet Stieg Larssons 'Millennium'-serie, planlægger nemlig at udgive en efterfølger til de tre første bøger.

Det skriver flere svenske medier.Det fjerde bind bliver lavet på baggrund af et halvfærdigt manuskript, som Stieg Larsson nåede at lave inden sin død. 

Manuskriptet skal nu bearbejdes og videreudvikles af den svenske forfatter David Lagercrantz, der er kendt for bestselleren 'Jeg er Zlatan Ibrahimovic'.
Ifølge en pressemeddelelse fra det svenske forlag, som blandt andet er blevet citeret på svd.se, vil David Lagercrantz fortsætte med samme hovedpersoner og persongalleri, som indgik i de tidligere bøger. Men han vil også have mulighed for at sætte sit eget præg på den kommende bog.
Den svenske avis Expressen skriver, at der også kan være et femte og sjette bind på vej, hvilket er blevet bekræftet af David Lagercrantz.

Det var angiveligt Stieg Larssons plan, at der skulle komme ti 'Millennium'-bøger. Tidligere har det været fremme, at en arvestrid mellem Stieg Larssons bror og far på den ene side og hans samlever på den anden har besværliggjort udgivelsen af den fjerde titel.
Den nye bog forventes at udkomme i Sverige til august 2015 - ti år efter 'Mænd der hader kvinder' udkom.
Stig Larsson døde i november 2004 - altså få måneder før, det første bind blev udgivet i Sverige.
(fra dr.dk - Silas Bay Nielsen)

Personligt ved jeg ikke, om jeg det er godt eller skidt. Jeg tror lidt, at selve stilen og selve Larssons projekt bliver sat lidt over styr, ved at lade en anden forfatter fortsætte hans værk. Personligt ville jeg føle det som et overgreb mod min skrivestil, mit manuskript og mit værk, og ja jeg ved godt at han er død og ikke kan føle det. Tror i, at de næste bøger vil blive ligeså gode? Og tror i, at det vil føles som den samme serie? Jeg synes rigtig godt om Millennium triologien, og det er da en skam, hvis Larsson havde planlagt flere - men det er nu hvad der sker. Jeg synes, man skal lade projektet hvile i fred. Bøgerne er gode, lad nu vær med at "malke" dem mere. Find selv på noget! Skriv noget nyt!
Hvad synes du?

5 kommentarer:

 1. Ja, man får tanken, at det for at "malke" successen endnu mere, selvfølgelig er det ærgerligt med et halvfærdigt manuskript - men min umiddelbare tanke er også, at de skal lade være!

  SvarSlet
 2. Jeg har det ligesom dig. Jeg tror helt automatisk at jeg vil holde mig væk fra bøgerne. Larsson gjorde det super godt - en anden forfatters fortsættelse vil efter min mening være at ødelægge Millenium triologien og Larssons eftermæle.

  SvarSlet
 3. Jeg kommer til at tænke på Wheel of Time serien, først af Robert Jordan, men afsluttet med de sidste tre bøger af Brandon Sanderson. Det er godt nok en anden genre (fantasy), men det viser at det kan lykkes at lave værdige opfølgere til en bogserie i verdensklasse. Det er dog bygget over en god del noter og anvisninger, men jeg synes faktisk delvist at Sandersons 3 bøger var lidt bedre end de 11 skrevet af Robert Jordan.

  SvarSlet
 4. Jeg er lidt skeptisk, men jeg håber virkelig, det kan fungere, for jeg vil gerne læse flere bøger i den serie :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
 5. Jeg tror, det bliver spændende læsning. Man vil nok genkende Stiegs genre og mærke forskellen på David Lagercrantz,s genre. Jeg glæder mig til, den kommer i Danmark.

  SvarSlet