fredag den 29. november 2013

Julemysteriet - Jostein Garder

Julemysteriet
Jostein Garder
250 sider - 24 kapitler
1992 Høst & Søn

Jostein Garder er manden bag den velkendte bog Sofies Verden, der på forunderligvis får flettet den vestlige verdens filosofihistorie ind i en fortælling om en pige og nogle mystiske breve.
Julemysteriet rummer noget af den samme glød af mystisk og overnaturlighed.


En dag er drengen Joakim ude for at købe en julekalender med sin far. Han finder en mystisk, gammel julekalender i boghandleren, og det viser sig, at der bag hver kalenderlåge gemmer sig en lille papirlap. Papirlapperne fortæller en forbløffende historie, om en lille pige der løber efter et lam - og pludselig er hun på færd med en engel ikke blot ned igennem europa, men også ned igennem tiden. Målet er at Betlehem år 0, for at overvære Jesus fødsel.

Historien er eventyrlig, pudsig og hyggelig. Vi følger Joakims forbløffelse over julekalenderen som måske gemmer på mere end hvad han troede. For hvor kommer den underlige julekalender fra? Og hvad hvis historien ikke bare opfundet? Og er det ikke som om billedet hele tiden skifter eller er det bare noget han forestiller sig?


Der er magi, mystik og engle! Selvom bogen har et religiøst skær, er den på ingen måde prædikende eller taler for kristendommen. Den kan sagtens læses af folk der ikke er religiøse. Jostein Garder har en god måde at fortælle på, som både fanger børn og voksne.
Jeg fik selv læst denne bog højt en enkelt gang som barn og husker tydeligt, hvor fanget jeg var af historien. Efter nylig genlæsning bed jeg mærke i små sætninger rundt omkring, der bar noget mere med sig - et ekstra lag som man kan fange som voksen.

Læs den hvis du:

- ønsker at læse en lille julehistorie der giver magi og et strejf af noget guddommeligt
- skal have en højtlæsningsbog til dine børn eller fx en skoleklasse! (Aldersgruppe for børn ca. fra 9 år vil jeg tro)
- ønsker at læse en julehistorie der samtidig giver et historisk blik på Europa ned igennem tiden.

4 kommentarer:

 1. Åh ja, jeg husker klart at min efterskole Roomie Elisabeth havde og elskede den bog :) Vi samledes en lille flok hver dag i december på et af værelserne for at læse den sammen - det var vildt hyggeligt. Men hvem siger også at højtlæsning kun er for de små :)

  // Janni aka Gulde <>< Gulde.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder sørme hyggeligt! Ja højtlæsning er og bliver nu ganske hyggeligt uanset alder.

   Slet
 2. Hvor lyder den dog bare fin og helt juleperfekt! Skøn anmeldelse :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det synes jeg bestemt også den er!

   Slet