onsdag den 26. juni 2013

Fornuft og følelse

Fornuft og følelse
Jane Austen
Org. 1811 - denne version 1996 Lindhart og Ringhoff
301 sider
Fra 188 kr. på Plusbog.dk

Jeg vil gerne starte med at beklage den stilstand, der har præget bloggen på det sidste. Jeg har været totalt opslugt af en anden dimension, den frygtede eksamens-dimension. Der er blevet terpet og læst så det nærmede sig totur niveau. Men frustrationerne, hysterianfaldene og overforbruget af kaffe har givet pote, og jeg er nu kommet igennem første år på universitet, og kan med god samvittighed holde en abnormt lang sommerferie. Og i kan tro jeg kommer til at læse en masse bøger i ferien!
Men al denne inaktivitet skyldes at jeg kører bloggen ene mand (eller kvinde, nærmere bestemt), og udelukkende af mit overskud - som der selvsagt ikke har været ret meget af.
Jeg glæder mig til nu at have tid til at se mine venner og familie igen.

Nå, men efter denne lange dårlige undskyldning af en intro, vil jeg springe til anbefalingen af en bog, nemlig klassikeren Fornuft og følelse.

Som tidligere læsere af bloggen måske er klar over, er jeg i gang med at læse 1001 bøger du skal læse før du dør, for at skabe mig en liste over klassiske bøger, jeg skal læse. Jeg har tænkt mig at lave et udpluk fra bogen. Fornuft og følelse var en af dem, og jeg har valgt den fordi jeg har set  Stolthed og fordom som britisk tv-serie. Jeg fandt den meget god, og tænkte, at jeg ville udvide min Jane Austen verden med en anden af hendes klassikere.

Handlingsmæssigt ligner de to historier hinanden meget. Den handler om de to søstre
Marianne og Elinor, der i deres primære egenskaber passer til titlen. Lillesøsteren Marianne lader sig opsluge af sine følelser og dyrker dem på godt og ondt, uden ret megen omtanke for sin omverden. Elinor prøver at lade sin fornuft styre sine handlinger, hun er meget opmærksom på andre mennesker og deres behov.

Bogen er udgivet i 1811, og foregår i England i slutningen af 1700-tallet. Her er det vigtigt for pigerne at blive gift, for at sikre sig en fremtid. Vi støder på et farverigt persongalleri, lige fra den ondskabsfulde og manipulerende Fanny Dashwood, den sprudlende og temmelig distræte Mrs. Jennings, den hjertevarme Sir John Middelton til den høflige og håbløst forelskede Colonel Brandon.

Jeg blev personligt grebet af fortællingen, ikke mindst på grund af personerne, der alle har deres kvaliteter og fejl. Og det er netop denne skildring, af hvordan en egenskab kan være både god og dårlig, der gør historien spændende og stadig kan fascinere. Jeg var bange for at sproget ville være meget gammeldags og svært at komme igennem, men den oversættelse jeg fik fat i, var glimrende!

Dette er en romantisk historie, om klasseskift i England i slutningen af 1700-tallet, om forelskelsens rus og blindhed, om kærlighed og bitterhed, om fornuft og følelse, der stadig fungerer og stadig virker her mere end 200 år efter sin fødsel.

Bogen er blandt andet filmatiseret i 1995, og jeg kan kun anbefale denne film. På rollelisten findes blandt andet: Emma Thompson, Alan Rickman, Kate Winslet og Hugh Grant. Se trailer til filmen herunder:


 Hele filmen findes også på youtube, se hele filmen her.Læs den hvis du:
 • Er til romantiske klassikere
 • Kan lide historiske romaner
 • Kan lide andre bøger af Jane Austen fx Stolthed og fordom

6 kommentarer:

 1. Jeg er også i gang med at læse fornuft og følelser for første gang nu, efter at have set filmen mange mange. :0) Og den er simpelthen bare SÅ fantastisk. :0)

  SvarSlet
 2. Uh Austen er på min bogudfordring i år - måske er det denne bog, jeg skal starte med!
  Jeg elsker i øvrigt dine 'læs den hvis...' :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg vil gerne gøre det nemmere for folk at finde en bog de kan lide. Det er nogengange svært at definere en bog i fx genre, så jeg synes "læs den hvis" er et godt supplement.
   Du kan med glæde starte med denne bog. Tror også det er en god "sommer" bog.

   Slet
 3. Det er simpelthen også en af mine absolut yndlingsbøger; den er så fin og velskrevet. Og der er så mange komiske figurer med i den!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de er simpelthen så herlige. Efter at have læst bogen så jeg filmen, og fx Mrs. Jennings er præcis som jeg havde forestillet mig.

   Slet
 4. Jeg elsker også Jane Austen! Hendes humor og karakterskildringer er fremragende. Godt at du nød denne - jeg nød din anmeldelse :-)

  SvarSlet