søndag den 27. januar 2013

Artemis Fowl


Artemis Fowl
Eoin Colfer
2001, Aschehoug
Fra 82,36 kr. på Plusbog.dk (3. udgave - anden forside, men samme bog)

”Hvordan skal man beskrive Artemis Fowl? Forskellige psykiatere har uden helt forsøgt på det. Det største problem er Artemis’ intelligens. Han stikker en kæp i hjulet på en hvilken som helst test, han får stanget ud. Han har forvirret de største lægevidenskabelige hjerner og forvandlet mange af dem til lallende idioter.
Der er ingen tvivl om, at Artemis Fowl er et vidunderbarn. Men hvorfor hengiver et sådant geni sig til kriminelle aktiviteter? Det er et spørgsmål, som kun ét menneske kan besvare – og han elsker at holde tand for tunge.
Den bedste måde at give et præcist billede af Artemis på er måske ved at genfortælle den nu sagnomspundne beretning om hans første forbryderiske projekt. Jeg har stykket denne beretning sammen på grundlag af samtaler med ofrene, og undervejs vil det gå op for læseren, at det bestemt ikke var ligetil.
Historien begynder en dag for mange år siden, på tærsklen til det 21. århundrede. Artemis Fowl havde udtænkt en plan til at sikre familiens formue, en plan, som kunne bringe civilisationer til fald og gøre kloden til skueplads for krig mellem arterne.
Han var tolv år dengang …”

Sådan starter bogen om Artemis Fowl. Siden er syv bøger udgivet på dansk i serien om det kriminelle supergeni. Disse bøger er nogle af mine yndlingsbøger, da de er eminente, simpelthen. Universet er genialt, karaktererne er interessante, twistede og morsomme. Det er et super clash mellem fantasy og science fiction, med vægt på science fiction. Artemis opdager nemlig, at der under jorden bor mange forskellige racer og væsner, blandt andet feer. Og du kan godt smide alt hvad du ved om feer langt væk. De er ganske vidst små og har spidse ører, men de er højteknologiske og har et imponerende våbenarsenal som de ikke er bange for at bruge mod menneskeracen for at beskytte deres egen eksistens.

I en verden, hvor superhelte film har fået et comeback og realitystjerner oplyser sendefladen, med eller uden påtaget dumhed, er det ganske enkelt forfriskende at læse en bog, hvor hovedpersonen er gennemgribende intelligent. Han er hverken helt eller stærk, men en dreng med et intellekt der kan ødelægge verden, hvis han ville. Samtidig er han iskold og vil gøre alt for at nå sine mål.

Dette er en anbefaling af den første bog i serien, men jeg kan kun med stor begejstring og viftende flag anbefale hele serien, som på intet tidspunkt bliver kedelig eller triviel, da både plot og karakterer hele tiden udvikler sig i en ny retning, så man sidder åndeløs tilbage.

Læs den hvis du:

-         ikke er bange for at læse noget der springer de kendte genrer
-         vil læse en god science fiction bog, som tager udgangspunkt i dag
-         vil læse en velskrevet bog med humor og spænding
-         ikke har lyst. Så læs den alligevel. 

1 kommentar:

  1. Tak for et godt indlæg. Det lyder til at være en god og spændende bog, så den skal da prøves !

    SvarSlet