søndag den 21. oktober 2012

Lydbøger og fordomme


Lydbøger har aldrig været mig. Det er i hvert fald hvad jeg har fortalt mig selv. Bøger skal læses. Punktum. Men nogen gange må man tage sine egne fordomme op til genovervejelse. Jeg udfordrede derfor mig selv, til at høre en lydbog.

Bøger er noget visuelt. Noget man læser med øjnene. Jeg har været voldsomt skeptisk overfor denne bølge af lydbøger. Selvom mange har fortalt mig, hvor godt det var, har jeg tænkt, måske for dig, men ikke for mig. Hele oplevelsen, med at sidde med en bog. Lukke sig inde i en verden, der levendegøres fra små sorte krusseduller trykt på papir, til en verden bag øjnene – det er den største magi. Den går man glip af, hvis man skal høre bogen. Som sagt er jeg meget visuel, jeg elsker at læse og se film, men går ikke så meget op i musik.
Men ret skal være ret, så jeg lånte Kadaverdoktoren som lydbog, pluggede min iPod i og hørte en bog.

Man kan altid blive klogere. Det er vigtigt at huske. Jeg skal gerne indrømme, at mine fordomme mod lydbøger har været en smule middelalderlige. For jeg blev positiv overrasket. Jeg hørte lydbogen på under en uge. I toget på vej til studiet, når jeg vaskede op og om aftenen når jeg skulle sove. Det var ligesom at få læst godnathistorie, noget jeg ikke har fået i 11 år eller mere. Flere gange har jeg været nødt til at slukke for historien, fordi jeg kunne mærke, at jeg faldt i søvn – og så ville gå glip af historien.
Men det var fedt at kunne opklare mord imens jeg vaskede op og togturen var pludselig alt for kort.

Hvad bliver den endelig vurdering så?
Lydbøger er gode. Men de kan ikke erstatte bøger. Der var i Kadaverdoktoren mange franske navne, som jeg havde svært ved at holde styr på, netop fordi jeg helst skal se ordene, især fremmede ord, før jeg får styr på dem. Lydbøger er et godt supplement, og jeg kan ærligt sige, at det ikke er sidste gang jeg låner en lydbog! Hvordan skal jeg ellers komme igennem opvasken fremover? Jeg holder dog stadig mere af at læse bogen med øjnene.

Hvad synes du? Er du mest til lydbøger eller den fysiske udgave? Lydbøger go eller no go?
Husk du kan kommentere på bloggen uden at logge ind nogen steder, du skal bare klikke på kommentarer herunder og skrive din mening!

2 kommentarer:

 1. Lydbøger har aldrig været ment som en erstatning for bøger, er min tanke. De er et alternativ, netop til de situationer du fortæller om. Når man arbejder, er on-the-go eller på anden måde er forhindret i, på praktisk vis, at have en bog i hånden. Men dejligt at se at du har ladet dig rive lidt ud af forestillingen om at lydbøger er fy-fy eller for folk der ikke læser på traditionel vis.

  SvarSlet
 2. Jeg kan godt lide lydbøger, men ikke som erstatning for rigtige bøger. Lydbøger er fede, fordi de kan underholde under omstændigheder, hvor en almindelig bog vil være upraktisk. Jeg har oftest en bog med mig i skole, for at høre den på togturen hjem - men I en periode måtte jeg køre på arbejde, og her er bøger ikke just praktiske, man skal jo have øjnene på vejen :) På samme måde har jeg nydt godt af lydbøger, under fysisk rutinemæssigt arbjede, så kan man slå havdelen af koncentrationen fra, og faktisk få mere ud af begge dele - det er i hvert fald min erfaring. Som fx. da jeg skulle styre tragten der læsser fra skibe og over i lastbiler... eller de gange jeg har været medhjælper for en klovbeskærer.

  Jeg har også nydt godt af lydbøger da jeg var lille, og knap så dygtig læser, for at få gennemlæst/hørt bøger med budskab som jeg ellers ville finde for kedelige at komme igennem. Som fx. Maria Hirses bøger om mobning, anoraktis m.m.

  Men en bog i ørerne vil aldrig kunne slå fornemmelsen af at sidde med en bog, følelsen af siderne, duften, og magien når krydseduller bliver til billeder, som du også selv beskrev det. Lydbøger er bare et godt supplement :)

  // Janni aka Gulde <>< Gulde.dk

  SvarSlet