torsdag den 27. marts 2014

Jorden rundt i 80 dage - Jules Verne

Jules Verne
Jorden rundt i 80 dage
1873
264 sider

Så blev det tid til endnu en klassiker. Der knytter sig en lille forhistorie til netop denne bog.
I august sidste år havde min hjemstavn kulturnat (det vil sige kulturaften, for den sluttede vidst klokken halv elleve) og temaet var jorden rundt. Eller rejser. Eller verdens lande. Jeg er ikke helt sikker. Men der var forskellige lande rundt omkring i byen, som man så kunne "rejse til". Hvert sted kunne man få et stempel i sit "rejsepas" og når man havde samlet stempler kunne man få en bog hos boghandleren. Og det var ikke mindre end et genoptryk af Jules Vernes klassiker Jorden rundt i 80 dage. Og nej det er ikke firs dage, selvom det er grammatisk mere korrekt. Det hedder den altså på dansk.
Genoptrykket var baseret på en dansk udgave fra 1913, der altså havde 100 års jubilæum sidste år. Og med originale illustrationer af De Neuville og L. Benett.
Bag på bogen står den meget smukke tekst:
"Denne bog er udgivet i forbindelse med kulturnatten i Fredericia den 30. august 2013. Bogen er en opfordring til børn i alle aldre om at rejse og tage på eventyr. Bogen er samtidig en påmindelse om, at fantasien er vores bedste rejsekammerat. God fornøjelse og god rejse."

Resume
Phileas Fogg er en meget punktlig mand. Alt han foretager sig er nøje udregnet og viger ikke et sekund fra den matematisk udregnede plan. Således fyrer han sin butler, da denne havde bragt ham babervand der var 80 grader fahrenheit i stedet for 90. Han ansætter straks en ny butler, franskmanden Passepartout, der glæder sig til en forudsigelig hverdag efter et udsvævende liv. Samme aften i herreklubben snakker Phileas Fogg med sine whist kammerater om en artikel, der fortæller at man nu kan rejse kloden rundt på kun 80 dage! De andre mener ikke dette er muligt, for selv den mindste forsinkelse, vil kunne skubbe hele kæden af nøje planlagte afgange. Er toget bare lidt forsinket når man ikke dampskibet, og derfor ikke det næste tog eller det næste skib og så videre. Men Phileas Fogg er overbevist om, at han har en plan der kan føre ham jorden rundt på 80 dage. Han indgår da et væddemål om hele sin formue på, at han kan gøre rejsen på nøjagtig 80 dage.
Således får den nye butler et chok, da han inden første dags tjeneste er overstået må haste over hals og hoved afsted på en rejse. En rejse rundt om jorden. Som om det ikke skulle være nok, kommer en politiagent på sporet af Phileas Fogg, fordi han passer til beskrivelse af en person der netop har røvet en bank i London. Og medmindre man har noget at skjule, hvem ved sine fulde fem kaster sig så ud i en rejse rundt om jorden?

Opsætningen til denne historie er fantastisk og humoristisk. Den kølige, maskinagtige Mr. Fogg, hans tjener der med næsten komisk fascination følger sin herre og den indædte politiagent der vil gøre alt for at stoppe dem. Rejsen er eventyrlig og går blandt andet igennem Indiens jungle, det farlige farvand mellem Kina og Japan, og den vilde prærie i Amerika. Der er en grund til, at dette er blevet en klassiker. De to europæeres kultursammenstød er både moderne og håbløst gammeldags. Det er derfor sjovt at læse, hvordan man på det tidspunkt hvor bogen er skrevet (1873) har betragtet andre folkeslag. Samtidig beskrives landskaber åndeløst smukt og der er altid et glimt i øjet. Spændingen holder også stadig, jeg var således hele tiden spændt på at se, hvordan de nu ville klare den næste udfordring - for dem er der mange af!

Kan du finde en udgave med de originale illustrationer bør du helt klart gøre dette, de er rigtig fine og er med til at sætte stemningen!

Læs den hvis du:
  • Vil læse en klassiker
  • Har læst andet af Jules Verne men endnu ikke denne
  • Ikke har læst noget af Jules Verne endnu (det havde jeg ikke)
  • Vil læse en eventyrlig rejseroman, der er overkommelig i både historie og længde

2 kommentarer:

  1. Den er virkelig fantastisk den bog, og særligt på grund af Vernes underspillede humor :)

    SvarSlet
  2. Ja, den er god. Er mange år siden jeg har læst den. For nyligt læste jeg 'En verdensomsejling under havet'. Den var god, men lidt mere 'tung' end jeg husker at denne var...

    SvarSlet