tirsdag den 28. maj 2013

1001 bøger før jeg dør: En udpluk fra en bookaholics hverdag

Normalt vælger jeg bøger at læse på den måde, at jeg går rundt mellem hylderne og hiver noget tilfældigt ud. Somme tider går jeg efter en genre eller en forfatter. Men jeg kunne godt tænke mig at udvide min horisont og min referenceramme. At forstå litteraturen bedre, ved at forstå de klassikere, som den står på skuldrene af. Jeg tror tidligere værker påvirker nuværende værker, og at det ikke kun gælder for litteratur. Men hvor skal man starte og hvor skal man slutte? For det er jo nemt nok at sige, at man vil læse noget man ikke kender, men hvordan skal man finde det hvis man ikke kender det?
 
1001 bøger du skal læse
før du dør


En klog læser foreslog mig at kigge i 1001 bøger du skal læse før du dør, så den reserverede jeg på det lokale bibliotek. Så for nylig kom den hjem, og jeg skyndte mig at hente den. Samtidigt hev jeg lige et par klassikere med i farten, Oliver Twist og Fornuft og følelse.

Så tog jeg ned til havnen, hvor der tidligere har ligget en stor fabrik. Nu er den revet ned, og det store område har fået midlertidige faciliteter. Fx en volleyballbane, fodboldbane, skater ramper, legeplads og nogle små grønne, græsklædte bakker. På disse små bakker (der altid får mig til at føle mig som en kæmpe i Hobbittrup), satte jeg med 1001 bøger du skal læse før du dør. Et par måger skreg, på rampen legede nogle børn, ved kajen stod nogle lystfiskere og solen glimtede i bæltet. 

Området på havnen har både bakker, baner, legeplads og et udsigtstårn

Så åbnede jeg bogen og læste indledningen, der både er smuk og tankevækkende, men allermest udstråler en lidenskab og passion til litteraturen. Og det gjorde mig så glad, og jeg tænkte, det er jo det her som Læselyst handler om.

" .… bidragyderne til denne bog [er] ikke interesseret i at skabe en eksklusiv liste, en liste, der kan skabe en transkulturel konsensus om, hvilke bøger man bør læse, før man dør."

Der er både sol og blæst i mit ansigt i udkigstårnet
"Frem for alt håber jeg, at folk vil være lidenskabeligt og højlydt uenige med udvalgte i denne bog. Det er i denne uenighed om, hvad der udgør vores internationale kulturelle arv, i sådanne kritiske og vigtige diskussioner om de bøger, der definerer os, at romanens fremtid viser sig."

Fra indledningen af 1001 bøger du skal læse før du dør

Jeg er nu i fuld gang med at udarbejde en liste, med inspiration fra ovennævnte værk.

7 kommentarer:

 1. Det lyder som et godt projekt. Jeg glæder mig til at se resultatet :)

  // Janni aka Gulde <>< Gulde.dk

  SvarSlet
 2. Sikke dog et fantastisk og nyskabende projekt. På den måde kan man hurtigt få øjnene op for hidtil oversete skatte.

  Jeg elsker i øvrigt både "Oliver Twist" og "Fornuft og følelse". Austen og Dickens er faktisk blandt mine yndlingsforfattere.

  SvarSlet
 3. Ih den bog er altså virkelig også god inspiration! Jeg har i hvert fald haft nogle virkelig gode læseoplevelser ved at vælge ud fra den :)!

  SvarSlet
 4. Ej.. hvor fantastisk, jeg har faktisk være i gang med lidt det samme. Jeg er bare gået lidt død, men det kan være jeg skal kigge lidt i den bog. Håber du deler resultatet med os. :0)

  SvarSlet
 5. Den er rigtig god hvis man vil have lidt ny inspiration. Mener jeg fandt 50 nye bøger jeg gerne ville læse ved at læse den :D

  SvarSlet
 6. Jeg har faktisk overvejet at kigge den gennem ret mange gange efterhånden, da jeg er ret sikker på, at det er genial inspiration. Så nu er den bestilt hjem fra biblioteket :)

  SvarSlet
 7. Årh den der 1001 bøger bogen ønsker jeg mig for vildt :D
  http://sofiekn.blogspot.dk/

  SvarSlet