søndag den 10. februar 2013

Undersøgelse: Bøger får kvinder til at føle sig tykke


- Fortsæt nummer 1: at tabe mig 20 pund.
Sådan lader forfatteren Helen Fielding sin kvindelige hovedkarakter Bridget Jones udtrykke sig i den populære chick lit-bestseller 'Bridget Jones' Diary'.
Men selv om det blot er fiktion, kan litterære heltinder, der fokuserer ekstremt på deres vægt og er utilfredse med deres krops udseende og drøjde, rent faktisk påvirke de kvinder, der læser om dem.

Det viser undersøgelsen 'Does this book make me look fat?' lavet af det amerikanske universitet Virginia Tech og publiceret i tidsskriftet 'Body Image'.


Forsker er selv chick lit-fan
De vægtbesatte litterære karakterer a la Bridget Jones får flere af kvinderne i undersøgelsen til at føle sig tykke og til at få et dårligere selvværd omkring deres egen krop, skriver undersøgelsens forfattere blandt andet.
En af forfatterne, Melissa Kaminski, er selv fan af chick lit-litteratur som 'Bridget Jones', og hun fik ideen til undersøgelsen efter at have set undersøgelser om, hvordan kvinders kropslige selvfølelse blev negativt påvirket af at se på billeder af tynde kvinder.

Sådan gjorde de
I undersøgelsen har man valgt to chick-lit bøgeraf nyere dato: Emily Giffin's 'Something Borrowed' og Laura Jensen 'Walkers Dreaming in Black and White'.
I bøgerne er de kvindelige hovedkarakterer normalvægtige, men de udtrykker sig på romanernes sider negativt om deres krop og vægt.
Forskerne lavede herefter ni forskellige versioner af en særlig passage i bøgerne - fra en version med en undervægtig heltinde, der var glad for sin krop, til en overvægtig heltinde, der var ked af sin krop udseende.

De gav herefter de ni forskellige versioner af bøgerne til 159 kvindelige studerende og spurgte dem, efter de havde læst bøgerne, hvordan de havde det med sig selv og forskellige kropsdele.

Bøger kan lede til spiseforstyrrelse
Undersøgelsen konkluderer, at når bogen handlede om en tynd heltinde, så følte læserne sig betydeligt mindre seksuelt attraktive. Og når hovedpersonen havde det dårligt med sin krop, var læserne betydeligt mere bekymrede om deres vægt end læserne i kontrolgruppen.
Forskerne bag undersøgelsen mener, at man bør være bekymret for undersøgelsen resultater, og den måde bøgerne påvirker kvindelige læseres selvbillede, da det vil kunne lede til spiseforstyrrelser og andre sygdomme.

Lav bøger der giver selvtillid
Forskerne foreslår blandt andet, at man i stedet forsøger at skrive chick-lit som kan bruges til at bekæmpe lavt selvværd hos sine unge læsere - fx ved at skrive historier, hvor hovedkarakteren med lavt kropsselvværd søger hjælp hos familie og venner.

Sandra Brovall - dr.dk/kultur

Ingen kommentarer:

Send en kommentar