fredag den 16. november 2012

Dansk børnebog vækker homoangst i Baltikum

Dansk børnebog har vakt vrede i
Letland og Litaun og beskyldes for at
forstyrre børns kønsbegreber
og opfordre til homoseksualitet.
Den dag da Rikke var Rasmus og Frederik var Frida, hedder en børnebog af forfatteren Louise Windfeldt, som nu vækker stor vrede i Baltikum.
Bogen handler om pigen Rikke, der en morgen vågner op og oplever, at alle behandler hende som en dreng, og drengen Frederik, der oplever at blive behandlet som en pige.

Og det er for hård kost blandt andet for kristne og nationalistiske miljøer i Letland. De beskylder bogen for at vende op og ned på de traditionelle kønsroller og opfordre til homoseksualitet eller transseksualitet. Det skriver Berlingske.


Større end ishockey

I Letland har der bredt sig demonstrationer og en af de børnehavepædagoger, der har brugt bogen er blevet truet, siger Simon Drewsen Holmberg, direktør for Det Danske Kulturinstitut i Letland til DR Kultur.

- Det er større end ishockey, der er nationalsporten herovre. Der er kæmpestort. Det er en historie der er i alle medier og offentlige protester til parlamentet, siger han.

Bogen blev udgivet herhjemme i 2008 af ligestillingsministeriet til landets børnehaver - I Letland er det Letlands velfærdsministerium, der har udgivet den på lettisk.

Det forfærder bl.a. Natalija Magazeina fra organisationen Den moralske Revolution, der mener, at bogen forvirrer børns kønsbegreber, og hun rystet over, at sådan en bog kan læses i børnehaver.


- Samfundet har brug for piger, der erkender deres femininitet og skønhed og forstår, hvad det vil sige at være kvinde og mor. Samtidig skal drenge udvikle maskulinitet, ansvar for familien og mod til at forsvare deres stat, siger hun til Baltic News.


Også ballade i Litauen

I Litauen er der også kritik af bogen, der skulle være udkommet fra offentlig side, men nu er udgivelsen blevet udskudt, siger Simon Drewsen Holmberg.

- De har også ændret titlen på den til 'Fascinerende tirsdag', hvilket ikke giver nogen mening. Og den vil ikke blive sendt ud til børnehaver. Nu sender de den kun til universitetsprofessorer, som de mener, er gamle nok til at forstå den slags bøger.


Kilde: dr.dk/kultur

Ingen kommentarer:

Send en kommentar