lørdag den 13. oktober 2012

Forbudte bøger

På min seneste tur til biblioteket faldt jeg over en spændende pjece, der omhandler forbudte bøger. Her er et lille uddrag.

"Det danske forsvar prøvede i 2009 at forhindre udgivelsen af en bog om de danske soldater i Afghanistan. I Kina bliver systemkritiske bøger ikke udgivet. I mange muslimske lande stopper censuren bøger, der indeholder sex, frigjorte kvinder eller pro-kristne synspunkter. Og i flere amerikanske stater bliver verdenskendte bøger om trolddomskraft bandlyst, mens forældre grupper på skolerne prøver at forhindre bøger om homoseksualitet, eller forholdende for de etniske minoriteter.
Censur er altså ikke blot noget, der tilhører andre tider i fjerne i lande. Det foregår over hele verden. I dag, som et modtræk, markerer amerikanske biblioteker hvert år de demokratiske rettigheder i en såkaldt "Banned Books Week". Her offentligører man en liste over de værker, som har været mest udsat for censur i det foregående år. Nogle af bøgerne er med i denne pjece." - Anette Thede, bibliotekar.

Fanny Hill - 1748 John Cleland
I dag er historien om den 15-årige glædespige en af den erotiske litteraturs største klassikere og regnes for en af de mest forbudte bøger over hele verden. I Danmark blev den tilladt ved en højesteretsdom i 1965. Retssagen blev kaldt "Fanny Hill-sagen" og var en af årsagerne til, at pornoen blev frigivet to år efter.

The Hunger Games - 2008
Suzanne Collins
En triologi som teenagere - og deres forældre - verden over har slugt. Den amerikanske biblioteksorganisation ALA har registreret, at serien i 2011 var nummer tre på listen over de mest censurerede bøger i USA. Det er kristelige organisationer og forældregrupper, som har krævet bogen forbudt pga. "den okkulte handling", "vold" og "et anstødeligt sprog".

Rødhætte - ca. 1812
Brødrene Grimm
Blev i 1989 forbudt nogle steder i Californien, fordi en illustration viste Rødhætte med vin i kurven.

Harry Potter-bøgerne - Fra 1997
J.K. Rowling
I starten af dette årtusinde var børnebøgerne om troldmandslærlingen Harry Potter de allermest forhadte i USA. Mange skoler fjernede dem, og en kirke i staten New Mexico brændte 500 Harry Potter-bøger af uden for deres kirke, fordi de var "et pragteksemplar på satans bedrageri".

Frankenstein - 1818
Mary Shelley
Denne klassiker var midt i 1950'erne forbudt under Sydafrikas apartheidstyre. Man mente at den opmuntrede til raceblanding.

Huckleberry Finn - 1885
Mark Twain
Da bogen udkom, blev den forbudt i USA fordi den sorte slave Jim var for intelligent. I 1990'erne blev bogen fjernet fra flere skoler, fordi Jim omtales som nigger.


- Udgivet af bibliotek.dk - Biblioteksmedier as, Ballerup 2012
Pjecen er gratis og kan findes på landets biblioteker.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar